מהו קומפוסט?

רקבובית (בלעז: קומפוסט) הוא דשן אורגני עשיר, נטול כימיקלים. הוא נוצר מחומר צמחי שהתפרק ואפשר להחזירו לקרקע ולטייב אותה.

קומפוסטציה היא תהליך בו חומרים אורגניים – שמקורם מהחי או הצומח – עוברים פירוק בתנאים מבוקרים. פירוק החומר נעשה על ידי תהליך חמצון ביולוגי בתהליך תרמופילי ממושך שבמהלכו חומר אורגני מוצק מתפרק.

הקומפוסט מכיל בתוכו את רוב הכימיקלים והמינראלים הדרושים לצמח והעיקריים בינהם הם: N - חנקן, P - זרחן, K - אשלגן.

לישראל יש עניין מיוחד בקומפוסטציה היות שקרקעות הארץ מאופיינות ברמה נמוכה של חומר אורגני ורמת מלחים גבוהה. מחקר ופיתוח של הקומפוסט וביסוס מעמדו בשוק יביא לשיפור בתוצרת החקלאית ובמקביל יעזור בשמירה על איכות הסביבה.

(מתוך ערך "קומפוסט" בוויקיפדיה)

לפני ההטמנה
קומפוסט אקוג'ו במשק הר פרחים

למה קומפוסט?

• כ 50% מהפסולת הביתית היא אורגנית. הפרדתה והשארתה בסביבה הקרובה תחסוך את כמות הזבל הנזרקת מהבית ונשפכת למזבלות הענקיות המזהמות את מי התהום ואת הכדור עליו אנו חיים

• הקומפוסט הוא חומר ההזנה הטוב ביותר לצמח. הערכים המינראלים שלו מאוזנים, זמינים וטבעיים.

• תחליף לשימוש בכימיקלים. השימוש בדשנים כימיים אומנם מזין את הצמח, אך ממית את אוכלוסיות האורגניזמים הטבעיים שבאדמה (כ- 5 מליון לגרם!!!) ובנוסף מייבש את ים המלח. לאחר הפסקת השימוש בדשנים האדמה נשארת מתה ושיקומה יכול לקחת שנים רבות. הקומפוסט מעודד את האוכלוסייה המיקרונית מטפח, מזין ומשמר אותה.

• הקומפוסט משפר את יכולת וויסות המים באדמה. באדמות קלות (חוליות), ישפר הקומפוסט את יכולת ספיחת המים ויאפשר ניצול יותר טוב ע"י הצמח. באדמות כבדות (חרסיתיות), ישפר הקומפוסט את ניקוז המים ושטיפת האדמה, כך תימנע הצטברות של מים עודפים בבית השורשים וכתוצאה מכך ריקבון ומחלות.

ממה ניתן לעשות קומפוסט?

• זבל אורגני ביתי

• זבל בעלי חיים

לאחר כשבוע - חשפנו את המוצרים כדי לצלם, והטמנו שנית
קומפוסט אקוג'ו במשק הר פרחים

• גזם

• נייר\קרטון

• מוצרי ביו – פלסטיק.

כיצד מכינים קומפוסט?

• ציוד: פח מטבח מיוחד לפסולת אורגנית ביתית לשימוש יומי

• מיקום: פינת הקומפוסט צריכה להיות ממוקמת בפינה מוצלת של הגינה

• שיטות :

1. בבור באדמה

2. כלוב משטחים (מומלץ)

3. בערימה

4. בקומפוסטר

שלב א': בתחתית הערמה יש להניח גזם שיחים ועצים גס, על מנת לאפשר אוורור טוב מלמטה וניקוז של עודפי נוזלים.

שלב ב': על השכבה הגסה פשוט לשפוך את שאר השאריות האורגניות מהבית ומהגינה.

שלב ג': בלב הראשון יש לרכז כחצי קוב חומר גלם (רקבובית ). ניתן לאסוף אותו מהסביבה הקרובה.

טוב לדעת!

• קיצוץ החומר האורגני לחתיכות קטנות מזרז את התהליך.

• מדי שבוע-שבועיים כדאי לערבב את הערמה בעזרת קלשון או מקלטרת, או כל חפץ אחר שתמצאו לנכון.

• בשלב הראשון של התהליך, ערמת הקומפוסט צריכה להתחמם ואמורה להגיע לטמפרטורה של עד 70 מעלות צלזיוס.
שלב זה הוא קריטי מכיוון שרק בטמפרטורות הללו "מתבשלים" המזיקים וזרעי העשבים מהחומר הטרי, ולאחר מכן מתפנה מקום לאוכלוסיות האורגניזמים הטובים.

חשוב לדעת!

• הקומפוסט יהיה מוכן לאחר שלושה חודשים עד חצי שנה. בבשלותו הוא צריך להיות פריך, צבעו שחור וריחו כאדמה טרייה.

• מכיוון שערמת הקומפוסט גדלה עם הזמן, כל עוד מתווסף אליה חומר טרי היא לא תהייה מוכנה.

• ישנן שני פתרונות לבעיה הזו: ניתן לחפור בתחתית הערמה ולהוציא את החומר המוכן, וניתן להתחיל ערמה חדשה ולתת לראשונה לעבוד עד שהיא מוכנה, וכן הלאה.

• על מנת לאפשר תהליך פירוק טוב יש לשמור על ערמת הקומפוסט לחה אך לא מוצפת במים, ומאווררת אך לא אוורירית.
בכל גינה ובכל משפחה התנאים החיצוניים ותנאי החומר שונים מעט כך שהניסיון הוא המורה הטוב ביותר.

קומפוסט טוב "עושים באהבה או לא עושים בכלל"

למרות שבידינו כל האישורים המחמירים אודות התכלות המוצרים בקומפוסט, החלטנו לבדוק בעצמנו וערכנו ניסוי במושב עופר, בחוות הר פרחים בה מגדלים ירקות אורגניים ומייצרים גבינות עיזים. ראו תמונות.

הטמנו את המוצרים בערימת קומפוסט, סימנו אותם, צילמנו ודאגנו שישקו את הערימה מדי פעם.

לאחר כשבוע נוסף - כמעט ולא נותר זכר למוצרים
קומפוסט אקוג'ו במשק הר פרחים

לאחר כשבוע באנו כדי לבדוק, ולאחר כשבוע נוסף באנו שוב.

התוצאות הפתיעו אפילו אותנו. למרות שהתקנים מחייבים התכלות מלאה בתוך תשעים יום, בתוך כשבועיים המוצרים התפוררו, ומרובם לא נותר זכר.